The countdowns

    Daisypath Anniversary tickers
    Lilypie Fourth Birthday tickers
    Lilypie Second Birthday tickers

    Saturday, August 4, 2012

    Popia nestume bergula

    Date : 4 August 2012
    Time : 4.45pm
    Venue : Home Sweet Home

    Happy Saturday u'ollss!! Masih tak terlambat lagi nak wish happy weekend k. Hari ni nik tak gi mane2 pon. Cuti2 ujung minggu ni, tambah2 pulak bulan ramadhan ni memang malas sangat2 nak keluar. Macam minggu lepas, nik keluar ngan hubby gi KLCC..giler pancit! Penat sangat-sangat. Dah rasa macam budak2 puasa pulak, tak sabar nak tunggu buka, dahaga yang hamat sangat. Tu pon sempat rushing balik rumah, singgah beli food untuk berbuka kat bazar ramadhan Seksyen 20 shah alam.

    Owh ye, cer tengok tajuk post hari ni..mcm chef in the house kan? tak buleh blaahh jee. haha..Hari ni, dah takde planning nak gi mane2..nik mula la start menyimpul popia simpul yang nik plan lame giler dah nak buat tapi tak terbuat tu. Dah 4 hari dah kulit popia tu dok dalam peti ais, hari2 keje memang tak nyempat nak buat. Hari ni pon, still malas2 nak buat. Yela..sebok melayan budak kecik sehinggala tengahari tadi masa zara tido. Sempat simpul satu bekas plastik aiskrim tu je pastu dah malas dah. Adoi..memang memerlukan kesabaran tinggi betol la buat benda ni.

    Meh nik cite camne nak buat popia nestume yang nik buat tu. Anyway it was soo simple dimple ok. Cuma leceh ckt je la bila part menyimpul tu. Ok..kepada makcik2 kt luar sana..mula2, nestume+gula+susu tepung ckt, blend semua ni pakai blender kering then letakkan kt tepi dlu. Untuk kulit pulak, pakai kulit popia yang besar tu (kalau perasan kulit popia ni depend pd brand, ade satu size tu bsr ckt). Kulit popia tu potong 32 bahagian. Then simpul la satu2 sampai habis. Takyah letak apa2 isi pon kat dalam kulit tu sebab kalau bubuh serunding ikan tu dah jadi popia simpul. Ok..lepas setel part simpul2 tu, panaskan minyak then goreng. Masa goreng ni, jangan tunggu dia kuning mcm kt bawah ni baru nak tos kan. Tengok agak2 nak kuning tu, angkat terus sebab nanti masa tengah tos mcm kt bwh ni, minyak yg masih melekat tu akan menguningkan kulit popia tu lg. Makin lama jadi makin kuning.

    Toskan sekejap untuk keringkan minyak

    close-up ckt..chewah..nampak x? nampak x??? hehehe
    Ok..dah agak2 kulit popia yang dah digoreng td tu kering dan suam2 kuku je..taburkan dan gaulkan la benda2 yang di blend tadi tu..tadaa...dah siap! bolehla masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan untuk raya nanti.. Senang kan?

    Popia simpul netume - takde inti ok..
    Ngam2 masuk popia ni dalam botol tiba2 dengar suara cik zara bangun tido! haha..pandai betul timing anak dara i tu kan? Haruslah melayan dia pulak sementara menunggu waktu berbuka. Owh ye..anyway..petang ni nik ade IFTAR a.k.a reunion kecil-kecilan dengan budak2 sek menengah dulu kat Flaming Steambot Seksyen 33 Shah Alam. Seronok! sebab dekat sangat dah dengan umah nik. Dah lame giler tak jumpa derang ni. Camne la agak2 nye kan? Ok..pape hal, nanti nik nak update pasal reunion ni pulak ek.

    Zara nanges camni..takde maknanya nak menyimpul lagi ha...kiki
    Owh ye..sebagai selingan...anak i'olss yang meraung tak hengat bila bangun tido..lapa~~ k la..daaa

    No comments: